Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Владимир Шаренкапов пред Фокус от блокадата в

...
Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Владимир Шаренкапов пред Фокус от блокадата в
Коментари Харесай

Владимир Шаренкапов, картофопроизводител: Ужас е, има болни деца, защото всичко в магазина е боклук

Председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Владимир Шаренкапов пред " Фокус " от блокадата в Кресна в деня на митингите. 

" Протестът не е единствено на зърнопроизводителите. Това са производители на плодове, зеленчуци, картофи, пчелари, животновъди – целият поземлен бранш. При нас особено за картофите – това е една от най-тежките години, като се има поради, че ни стопираха подпомагането. Ние, плюс това, работим в полупланинските региони, където нали знаете, по-трудно е земеделието, не е като в равното поле. Плюс това, големи проблеми имаме с напояването. Аз съм от Самоков и работя в Гоце Делчев. В момента в Гърция на река Места хората стартират, за две години би трябвало да създадат напоителни системи – канали ли, язовири ли, какво ще вършат, да поливат 1,3 декара, тъй като знаят, че в България беше липсват чушки, домати, краставици, всичко липсва ", изясни Шаренкапов.

Казвам добър ден на господин Владимир Шаренкапов, ръководител на Национална асоциация на картофопроизводителите. Г-н Шаренхапов, намираме ви в Кресна, една от горещите точки на блокадите в страната. Каква е обстановката там сега? 

Ситуацията е естествена, поддържаме тук цивилизовани връзки, митингът е цивилизован. 

Подкрепят ли ви локалните хора? 

Задължително, да. Тук – от Петрич, от Сандански, ние сме от Гоце Делчев, от Хаджидимовото, от съвсем половината Благоевградска област сме тук.  

Кажете ми какви са най-големите проблеми във вашия бранш, защото обществото е по-запознато с настояванията на зърнопроизводителите. Какви са най-големите проблеми при картофопроизводителите и какво най-спешно би трябвало да се свърши съгласно Вас? Защо сте на открито на митинг сега? 

Протестът не е единствено на зърнопроизводителите. Това са плодове, зеленчуци, картофи, пчелари, животновъди – целият поземлен бранш. При нас особено за картофите – това е една от най-тежките години, като се има поради, че ни стопираха подпомагането. Хайде, не знам за света, само че в Европейския съюз всичко се подкрепя, а ние сме единственият бранш в България, който от тази година няма да получава подкрепяне по така наречен обвързано подкрепяне. С ужасната пролет – един месец дъждове, а после пак с ужасното лято – 60 дни 40 градуса температура, вие си направете сметка на какъв хал сме сега. 

Какво е Вашето пояснение, че тъкмо за вашия отрасъл няма субсидиране? 

От Европейския съюз е по този начин – не се субсидират картофи. Значи до лани можеше, предния програмен интервал можеше да ни субсидират, тая година нашите евродепутати очевидно не ни опазиха в Брюксел и си останахме без подкрепяне. Плюс това, ОК – няма, страната най-малко, някакво държавно подпомагане да има. Няма пари за нас край, ние сме оставени на произвола на ориста. 

Колко производители грубо сте в сектора? 

В сектора, в картофопроизводство, сме към 280 членове в Националната асоциация на картофопроизводителите, на която съм ръководител. Това са хора от Благоевград, Перник, Кюстендил, София-област, Пазарджик, Велинград. 

Бяхме привикнали да се храним с вкусни картофи. Сега от кое място ядем най-вече? Откъде е вносът и от кое място идва казусът? Вие имате най-хубав взор върху това, което се продава по магазините. 

Вижте, то казусът потегля от дъното. Първо семената. Аз тази година съм получил 5 камиона със семена импорт от Германия – половината бяха инфектирани с Fusarium, заболели. Единия го изхвърлих, пратиха ми някакъв различен, втори. За втория камион, който също беше инфектиран, ще ме компенсират следващата година. И нали се сещате, те стартират да считат от там какъв брой картофи аз ще произведа, с цел да знаят те какво ще изкарат след това. Разбирате ли? Торовете са ни на високи цени, с по-ниски качества от техните, препаратите – същото. Те, като ми изпратят торове, семена и препарати, знаят аз какъв брой картофи ще произведа и си вършат сметка какво да вкарат след това в България. Така че несъмнено няма да ядете вкусни картофи, както няма да ядете към този момент и домати, и краставици, и чушки български, и плодовете – на 100%. Както знаете, пропаднали площи с плодове, цяла пролет – слана, след това градушки. Щяха да изплатят на хората компенсации – не са изплатили. Помощта, обвързвана с Украйна, която е от предходната година – тя е за предходната година. Миналата година ни дадоха едни пари, пролетта – някакви други, в този момент отново ще дадат някакви, следващата година – още някакви, до момента в който на запад фермите ги получиха на един транш още предходната година и си свършиха работа. 

Да разбирам ли, че не усещате задоволително отбрана от страната и от представителите на България в Брюксел? 

Никаква, не някаква – никаква. Ние, плюс това, работим в полупланинските региони, където нали знаете, по-трудно е земеделието, не е като в равното поле. Плюс това, големи проблеми имаме с напояването. Аз съм от Самоков и работя в Гоце Делчев. В момента в Гърция на река Места хората стартират, за две години би трябвало да създадат напоителни системи – канали ли, язовири ли, какво ще вършат, да поливат 1,3 декара, тъй като знаят, че в България беше липсват чушки, домати, краставици, всичко липсва. Гърците се готвят да създават, с цел да може да ни вкарват, хората вярно го смятат. Докато нашите тук – то няма канали, няма нищо. Събират пари за вода. Тук е смут, напряко смут! 

Какво ще кажете Вие на властта? Вчера министър-председателят Николай Денков свика брифинг. Каза, че бил податлив да се извини на някои от земеделците за думата " терористи “, на други – не. 

Ще му кажем, че не сме терористи, не сме терористи. Той е терористът. Как може да си разреши един академик човек, учен, да си разреши такова определение към бранша, който съвсем храни България?! Затова виждате заболели деца, заболели, тъй като всичко е импорт, всичко е отпадък. Знаем го. Не единствено от Украйна. Знаете, каквото изостане в Германия, Франция, откъдето каквото има отпадък – всичко се кара тук. Плюс това се кара на тройни цени. Влезте в " Лидъл “. Ето, картофите ги продаваме 50-60 стотинки, в " Лидъл “ са 2,50 лв.. Каква е тая цена, бе?! Кой им позволява на тия такива облаги?! Кой им позволява такива облаги на тия немски вериги?! Не единствено картофите – всичко, всичко е тройно, всичко е по три. Сиренето е 8 лв. от мандрата, 25 лв. е в " Лидъл “ и в " Била “, нали? 

Готови ли сте за разговор, в случай че въпреки всичко ви поканят на някаква градивна среща?  

Ама ние постоянно сме били за разговор, постоянно сме се отзовавали, само че особено ние, картофопроизводителите, цяло лято молим, пускаме писма до министерството – безусловно никакъв отговор. И в един миг, искахме някаква държавна " Де минимис “ – преди 10 дни пристигна публично писмо, че ни отхвърлят и това. Ние къде да вървим, какво да вършим ние? Значи в цяла Европа се подкрепя земеделският бранш, няма някъде да не се подкрепя. Ами нашият отрасъл? Какво вършим ние, като не е подкрепят? Не бе, в случай че желаят да ни затрият, да кажат: " Ей момчета, или там пи..ве, повече не садете картофи “ и това е, край, да се ориентираме нещо друго. Ама ние какво ще садим по планинските региони, какво да садим? 

Какво ще отвърнете на тези, които ви упрекват, че политизирате митингите и че излизате на открито под диктовка? 

Ама какви нелепости бе?! Елате тук да видите дали има някакъв политик! Това са цялостни нелепости! 

Ще продължите ли с митингите? И в прав текст казвате, че сте зарязали работата си сега, с цел да сте на открито и да протестирате? 

Естествено. В момента ние сме в акция по изваждане на картофите. Ето, оставил съм всичко, с цел да дойда тук, желая да спася нещата. Децата си съм оставил тук, в България, да работят – ето, до мен е синът ми, да оказва помощ, да работи тук. Защото може да възпламени момчето и отиде в чужбина и да не се занимава с мен тука, с калта и с праха. Какво да му обясня аз на това дете, какво да му обясня?! Че тия от горната страна не ни желаят. Зорлем го карат той да хване чужбина. Защото той е кадърен да кара машини, тук машините всичките са с това… Ще отиде в една Франция или Германия и ще взима 10 000 евро заплата. И кой ще седи тука? Кой ще седи тука? Защото и там нямат работници. Тия черните, където ги одобряват, емигранти – те не работят. Аз не съм видял ром в трактор, с опрощение, тъй като и там са им роми, тия черните. Коментирали сме го във Франция, в Брест с сътрудници, тъй като ние имаме с френската асоциация взаимоотношения, и го запитвам индивида: В Брест, крещя, тук за какво няма черен? Отоваря ми – " Как черният ще иде в трактор? “. Казвам му, че при нас е същото е и при нас, ром в трактор няма. Кой ще ги кара тия машини? Нещо непоносимо, споделям ви. Съжалявам, че съм останал тук и децата ми са тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР